Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van tien tot vijftien maanden geëist tegen vijf mannen die betrokken waren bij diefstallen bij twee bedrijven in verwarming en sanitair in Mechelen. Drie mannen stalen de spullen, twee kochten ze aan tegen een sterk verlaagde prijs.
Drie mannen stonden terecht voor de diefstal van een aanzienlijke partij goederen, twee anderen maakten zich schuldig aan heling. Zij kochten de zaken tegen een sterk verlaagde prijs aan voor hun eigen bedrijf. De zaak ging aan het rollen na een klacht van de benadeelde firma uit Mechelen. “Het was een ex-werknemer die melding had gemaakt dat er geruchten gingen dat er diefstallen gebeurden bij de firma”, lichtte procureur Karel Berteloot toe. “De directie van het bedrijf analyseerde de beelden van de bewakingscamera’s. Daarop was te zien hoe een van haar werknemers goederen in zijn privéwagen laadde.”
Daags nadien betrapte de zaakvoerder een van de stelende werknemers. Hij gaf toe dat hij een van de mannen was die diefstallen had gepleegd. Uiteindelijk kwamen naast S.T. ook M.O. en N.B. in beeld voor de diefstallen. R.C. en U.K. stonden dan weer terecht omdat ze de zaken hadden aangekocht tegen een veel lagere prijs dan de normale. Tegen de eerste drie eiste het OM vijftien maanden cel, tegen de twee helers tien maanden cel.
Geen facturen
Advocaat Robby Loos vertegenwoordigde de twee benadeelde bedrijven. “Tegen de politie verklaarde een van de beklaagden dat hij ongeveer 10.000 euro had verdiend aan zijn handeltje, maar in een opgenomen gesprek met de directie sprak diezelfde persoon over 70.000 à 80.000 euro”, zei de raadsman. “Opvallend was ook dat de helers de zaken zwaar onder de aankoopprijs aankochten. En nog meer opvallend: er werden nooit facturen gevraagd en alles moest cash worden betaald.”
“Het ging om diefstallen op grote schaal. Er werden paletten met goederen klaargezet om op te halen en ze werden verkocht aan een zesde van de aankoopprijs”
Volgens de bedrijven was het heel moeilijk om aan te tonen hoe groot de totale waarde van de buit was. “Het ging om diefstallen op grote schaal. Er werden paletten met goederen klaargezet om op te halen en ze werden verkocht aan een zesde van de aankoopprijs. Uit de analyse van de stock ramen wij, voor beide bedrijven samen, de schade op bijna 300.000 euro.”
Gegijzeld
S.T. gaf de diefstallen toe. “Hij is beschaamd. Hij staat hier vandaag als dief voor de rechtbank”, reageerde advocaat Ergün Top. “Maar op een bepaalde dag werd hij door zes, zeven mensen tegengehouden en gegijzeld. Hij werd gedwongen om papieren met een schuldbekentenis te tekenen. En er werd gedreigd dat hij zijn kind, dat zou geboren worden, nooit te zien zou krijgen.”
Dieter Van Hemelryck, advocaat van N.B., vond de burgerlijke partijstelling overdreven. “Niet alleen was het nadeel niet zo groot, er werd ook niet aangetoond wie wat had gestolen”, zei hij. “We betwisten niet dat mijn cliënt niet wist dat het om gestolen zaken ging. Maar hij stal ze zelf niet, het was heling. Hij deed zaken met S.T.”
Davina Simons, advocate van R.C., vroeg de vrijspraak. Haar cliënt werkte als loodgieter en werd benaderd door een S.T. “Hij kreeg de aanbieding om goedkoop radiatoren aan te kopen en op te halen. Nadien kreeg hij nog meer aanbiedingen van S.T. Mijn cliënt kreeg toch twijfels bij het legale van de ganse zaak maar S.T. bleef hem overtuigen dat alles in orde was.”
“Toen hij achteraf te weten kwam dat alles toch gestolen was, heeft hij alle goederen teruggegeven. Ik vraag dan ook de vrijspraak voor hem.” Advocaat Philippe Carsau, die U.K. bijstond, sloot zich aan bij dat pleidooi. Het vonnis valt op 16 april.
Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.
Linkhoutstraat 123
3560 Lummen