Kleinkinderen rechtstreeks laten erven nu ook fiscaal interessanter

Kleinkinderen rechtstreeks laten erven nu ook fiscaal interessanter

Vaak willen grootouders rechtstreeks hun kleinkinderen vermogen nalaten in plaats van hun kinderen. Op deze manier kan vermeden worden dat hetzelfde vermogen 2 maal belast wordt. Eerst bij het overlijden van de grootouders en vervolgens bij het overlijden van de ouders. Deze erfenissprong zoals dat heet, zal in de toekomst fiscaal interessanter worden. 

Vandaag kunnen grootouders hun kleinkinderen rechtstreeks laten erven als de ouders hun nalatenschap verwerpen. Deze methode levert tot op heden geen direct fiscaal voordeel op, nu de regel is dat de kleinkinderen minstens evenveel erfbelasting dienen te betalen als hun ouders hadden moeten betalen. 

Daar maakt de Vlaamse regering nu komaf mee.

De tarieven van erfbelasting zijn reeds gelijk voor kinderen en kleinkinderen, met name:

3 procent tot 50.000 euro
9 procent vanaf 50.000 euro tot 250.000 euro
27 procent vanaf 250.000 euro

Als u meer kleinkinderen nalaat dan kinderen en het vermogen derhalve over meer personen verdeeld kan worden, zal in de toekomst de totale erfbelasting lager zijn.

Bovendien kondigt minister Bart Tommelein  een volledige hervorming van de successierechten aan die samen met de federale hervorming van het erfrecht zullen ingaan in september. 

Deze aanpassing is alvast een goede zaak, maar of deze erfenissprong nu aan te raden is, blijft nog maar de vraag.

Een dergelijke erfenissprong komt eigenlijk alleen aan bod als u geen successieplanning heeft uitgewerkt. Als u uw kleinkinderen vermogen wenst na te laten is het veeleer aan te raden via schenking of testament een planning op maat uit te werken. Als grootouder bent u bovendien afhankelijk van de goede wil van de ouder dewelke zijn erfenis moet verwerpen  en kan u bijvoorbeeld geen onderscheid maken naar de verschillende kleinkinderen toe als u zich op de erfenissprong beroept.

Zoals steeds is een successieplanning op maat en afgestemd op uw persoonlijke behoeftes aan te raden. Wij begeleiden u hierbij graag .

Contacteer ons dus voor al uw vragen met betrekking tot uw successieplanning.Waarom Geerdens & Loos Advocaten?

  • Eerst luisteren wij naar u en uw probleemstelling.
  • Wij gaan daar waar andere kantoren afhaken.
  • Elk geschil is uniek en verdient alleen al daarom een eigen benadering en onze volledige aandacht.
  • U krijgt dan ook de persoonlijke bijstand die u en uw probleem verdienen.

Juridische hulp of advies nodig?

Contacteer ons vandaag nog. Bij ons bent u geen nummer, maar een client die wij persoonlijk kennen. Wij zoeken samen met u naar een creatieve oplossing hoe moeilijk uw geschil ook lijkt te zijn.

Linkhoutstraat 123
3560 Lummen

013 29 30 01

info@advolummen.be

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie